Cerber Ransomware

CerberDe Cerber Ransomware is net z’n virus als CTB-Locker het infiltreert zonder dat je het door hebt je computer en codeert daar je belangrijke bestanden.

De toepassing wordt meestal verspreid met spam mails, kijk daarom goed wanneer je onbekende mail krijgt voordat je deze opent. Zorg daarnaast ook voor een goede back-up, let daarbij wel op dat deze niet automatisch een back up maakt omdat anders ook de de geïnfecteerde files in je back-up worden meegenomen.

Cerber Ransomware vergrendelt meestal bestanden met .jpg, .doc, .raw., .avi, etc. extensies en voegt er de .cerber extensie aan toe. Daarna toont het een waarschuwing die eist dat je binnen de 7 dagen een losgeld betaald als je wilt dat ze je bestanden ontgrendelen. Meestal vraagt het om 1.24 BitCoin wat meer dan $500 is. Wanneer er niet binnen 7 dagen betaald wordt wordt dit bedrag zelfs verdubbeld.

Buiten het betalen is er helaas geen methode bekend om de bestanden weer te ontgrendelen. Echter is het RJB-Solutions nu al een paar gelukt om toch alle bestanden weer terug te halen.

Maar goed voorkomen is beter dan genezen:

  • Zorg voor een goede back-up
  • Open geen onbekende mails
  • Let op met downloaden van af het internet

En mocht je onverhoopt toch in de problemen raken neem dan contact met ons op.