Het zal je maar gebeuren!

Al je persoonlijke bestanden op je computer of laptop zijn in een keer gegijzeld.

De afgelopen dagen is er een uitbraak geweest van dit virus ook wel bekend als crypto- of ransomware. De Duitse toezichthouder voor de cybersecurity ziet zelfs een 10 voudige toename van cryptoware. 
CTB-Locker

Hoe werkt het:

Het virus komt meestal binnen via een vage e-mail met een bijlage. Als je die opent, versleutelt ransomware zonder dat je het in de gaten hebt al je belangrijke bestanden: je foto’s, tekstbestanden, muziek en films. Pas als al die bestanden ‘gegijzeld’ zijn door de cybercriminelen krijg je een waarschuwing. Er komt een aftelklok in beeld die aangeeft hoeveel tijd je hebt om losgeld te betalen om je bestanden weer terug te krijgen. Je moet de crimineel betalen met Bitcoins (digitale munteenheid). Als je dat niet doet, worden al je bestanden vernietigd. Er zijn al veel bedrijven en particulieren slachtoffer geworden van ransomware, meldt Europol. De schade loopt in de miljoenen en de daders zijn nauwelijks te pakken.

Hoe voorkom je besmetting:

Het belangrijkste is om nooit mails te openen van afzenders die je niet kent of vertrouwt, zeker als de mailtjes onverwachts komen. Open ook nooit bijlages bij die mailtjes.

Zorg ervoor dat je regelmatig je antivirusprogramma bijwerkt. Houd ook updates van Windows goed bij. Voor je webbrowser, pdf-programma, java en flash geldt hetzelfde: controleer regelmatig of je nog de meest recente versies gebruikt.

 

Wat kun je doen om de gevolgen van ransomware zo klein mogelijk te houden?

Maak regelmatig een back-up van al je belangrijke bestanden op een externe harde schijf die niet standaard aangesloten is op je computer. De ransomware zoekt bij een besmetting ook naar netwerkschijven en aangesloten usb-schijven die dan ook direct versleuteld worden. Ook opslag via de cloud is niet altijd veilig voor het virus.

Wat kun je doen als je computer al besmet is?

Wanneer de computer besmet is en de aftelklok loopt, dan kun je vervolgens weinig meer doen dan je verlies nemen en de klok laten aftellen. Losgeld betalen in de vorm van Bitcoins is een slechte optie. De criminelen krijgen een beloning en zullen daarom door blijven gaan met het besmetten van computers. Je geeft de cybercriminelen wat ze willen. Daarnaast doe je wel zaken met criminelen die je eerst hebben besmet met een virus. Je weet nooit zeker of je na betaling van het losgeld ook echt de sleutel krijgt om de encryptie ongedaan te maken.

Gelukkig zijn er nog wel andere manieren om je bestanden terug te krijgen, mocht je toch slachtoffer zijn geworden neem dan gerust contact met ons op.