‘Vijftien procent Nederlanders kwam in aanraking met online criminelen’

vijftien-procent-nederlanders-kwam-in-aanraking-met-online-criminelenIn het afgelopelopen jaar kwam 15 procent van de Nederlanders in aanraking met online criminaliteit.

Dat blijkt uit een onderzoek van antivirusmaker Norton. Daarmee merken Nederlanders minder van internetcriminelen dan de rest van de EU: in de rest van Europa kwam gemiddeld 27 procent in aanraking.
De Nederlandse consument verloor in het afgelopen jaar gemiddeld 12 uur door de uitval van systemen. Internetcriminaliteit kostte Nederland in datzelfde jaar 1,1 miljard euro, ofwel gemiddeld 441 euro per persoon.

Ransomware

Een op de drie Europeanen die vorig jaar werd getroffen door online criminaliteit, had te maken met ransomware. Hierbij worden bestanden op een computer versleuteld en moet het slachtoffer losgeld betalen om hier weer bij te kunnen.

Het betalen van losgeld bood niet in iedere situatie uitkomst. Een op de twaalf mensen die betaalde, kreeg achteraf geen toegang tot de bestanden.

55-plussers

Volgens de onderzoekers gaan 55-plussers vaak zorgvuldiger om met hun online gegevens dan millennials (jongeren geboren tussen 1982 en 2001). Waar 29 procent van de millennials aangeeft dat ze wel eens hun wachtwoord hebben gedeeld, deed slechts 14 procent van de 55-plussers dit.

Bijna de helft (47 procent) van de 55-plussers zegt een veilig wachtwoord te gebruiken, met daarin een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Bij millennials doet 37 procent hetzelfde.

Millennials zouden vaker slachtoffer zijn van internetcriminaliteit – 28 procent van de Nederlandse jongeren zegt hier wel eens te maken mee te hebben gehad. Bij de 55-plusser ligt dit percentage op 7 procent.

Duizend Nederlanders

Het onderzoek van Norton is gebaseerd op ervaringen van ongeveer 17.000 mensen verspreid over de hele wereld. In totaal deden 1.015 Nederlanders mee.

Binnen Europa werd er verder gekeken naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italiƫ en Zweden.